Хората на възраст над 60 г. в България живеят три пъти

...
Хората на възраст над 60 г. в България живеят три пъти
Коментари Харесай

Родните пенсионери три пъти по-бедни от германските, само румънските са по-зле

Хората на възраст над 60 година в България живеят  три пъти по-бедно  от тези в Германия, демонстрират данни на Евростат. В изчисленията се взимат поради освен пенсиите, а всички приходи на хората, както и цените на стоките в съответните страни.

Средната  покупателна дарба  на хората над 60 година в Европейски Съюз е 16 277 евро годишно, в Германия е 19 386 евро, а у нас е 6163 евро. По този индикатор в Европейски Съюз по-зле от нас са единствено румънците с 6036 евро, написа „ Труд “.

Най-висока покупателна дарба имат хората над 60 година в Люксембург (33 621 евро годишно), следвани от тези в Австрия (23 271 евро) и Франция (21 274 евро).

Средната възраст на популацията в Европа непрекъснато пораства . Затова от Евростат са създали проучване на живота на хората над 55-65 години. През 2018 година хората на възраст над 55 година са съвсем една трета (32,8%) от общото население в Европейски Съюз. Този дял варира от над една трета (35,9%) в Италия до по-малко от една четвърт (24,7%) от популацията в Ирландия.

До 2050 година се чака хората над 55 година да доближат 40,6% от жителите в Европейски Съюз, а  в България те ще са над 45%.

През последните 15 години заетостта на хората сред 55 и 64 година нараства във всички страни от Европейски Съюз като се изключи Гърция, като у нас съвсем се е удвоила.

В България  работят 73,7% от хората на 55-60 година и 47,8% от тези на 60-64 година , като по този индикатор сме над междинното равнище за Европейски Съюз.

За съпоставяне в  Гърция работят единствено 52,3% и 30,1% о т хората в тези възрастови групи. Въпреки това покупателната дарба на гърците е с към 30% по-висока от тази на българите.

Хората над 55 година нормално към този момент са създали кариера и получават по-високи приходи от младежите. Когато европейците стигнат 65 години като цяло се тормозят по-малко за приходите си от останалите си съграждани, показват от Евростат.

От всички страни в Европейски Съюз има едно изключение и това е България. Причината за това е, че  у нас хората се тормозят, че пенсията няма да им стигне да покриват витално нужните си разноски.

В Европейски Съюз има единствено шест страни, в които междинният наличен приход на дамите на 55-64 година е по-висок от този на мъжете на същата възраст. Това са Испания, Полша, Люксембург, Гърция, Португалия и Ирландия. Като цяло мъжете в тази възрастова група имат по-високи приходи от дамите.

Разликата сред половете е най-очевидна в Литва, България и Румъния, където междинният приход на мъжете е над 20% над този на дамите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР